Zandvoort

Circuit Zandvoort is het meest bekende circuit van Nederland. Vanaf 1952 tot 1985 werd hier geregeld de Formule 1 Grand Prix van Nederland gereden. In 2020 keert de race voor het eerst in 35 jaar weer terug op het 4,3 kilometer lange Circuit van Zandvoort.

De geschiedenis van het Circuit Zandvoort

In 1939 werden er op een stratencircuit in Zandvoort voor het eerst autoraces gehouden. Het grote succes daarvan overtuigde de toenmalige burgemeester van Zandvoort ervan om een permanent circuit aan te leggen. Het aanbreken van de Tweede Wereldoorlog zorgde voor wat vertraging. Maar de burgemeester was vastberaden de plannen door te zetten. Tijdens de bezetting wist hij de Duitsers zover te krijgen om een ‘Paradestrasse’ aan te leggen. Na de oorlog werd die weg verbreed en op advies van de Britse coureur Sammy Davis uitgebreid tot racecircuit. Op 7 augustus 1948 vond de eerste autorace op dit circuit plaats, de Grand Prix van Zandvoort. De oorspronkelijke layout van het circuit is sindsdien op meerdere plekken aangepast, maar het stuk vanaf start/finish tot aan het Scheivlak is vandaag de dag nog altijd in gebruik.

Zandvoort in 2020

Het Formule 1 seizoen begint in 2020 op 15 maart op het circuit in Melbourne, Australië. De Nederlandse Grand Prix van Zandvoort staat gepland voor zondag 3 mei. Het circuit wordt hiervoor op meerdere plekken aangepast. Ook de omliggende infrastructuur wordt flink aangepakt; zo komen er onder andere een nieuwe paddock, een nieuw medisch centrum en meerdere voetgangerstunnels.

Kijk jij ook al uit naar de Formule 1 Grand Prix 2020 op het circuit van Zandvoort? Ontdek de wedmogelijkheden online!